2012. június 22., péntek


Budapesti kalandozások - Építészeti-várostörténeti tábor gyermekeknek

Felfedezzük Budapestet gyalog és gondolatban, írásban és kreatív eszközökkel. Minden napra jut egy séta és szabadtéri játék, de nem maradhat el a beszélgetés, mesék és irodalmi művek megismerése és a zene, éneklés sem. Rajzzal, modellezéssel, montázzsal a napi témát jelenítjük meg. A nap elején és végén kirakós, logikai és társasjátékok, Budapest történetét bemutató könyvek várják a gyermekeket. Városi barangolásaink során megfigyeljük a kővé vált állatokat, embereket és növényeket az épületdíszítéseken, és pénteken mesét írunk róluk. A hét során egy társasjátékot is elkészítünk. Táborozóink így hétvégén sok új élménnyel, és néhány tárgyi emlékkel is térhetnek haza.

Érdeklődni és jelentkezni Beleznay Évánál, az ebeleznay@yahoo.com címen vagy a +36-30-205-3797 telefonon lehet. 


Hétfő: Budapest múltja

Bejárjuk a belvárosi területen a főváros történetének pillanatait, hagyatékát, érdekességeit (Témáink: ókor-középkor-újkor, az egyedülálló eklektikus városrész jellegzetességei, Pest sugaras-gyűrűs úthálózata, az építészet mint a kultúra lenyomata, városi élet anno és ma, költők-írók, korabeli játékok és zsargon, stb.) Barangolásunk helyszínei: római kor a Március 15. téren, középkori városfal lenyomata és maradványai, 18.-20. századi házak, Pesti Megyeháza. Szabadtéri programunkban történeti játékokat játszunk (golyózás, bige, nemzetes, ugróiskola). Ebéd után a gyermekek montázst készítenek élményeiket és a város építészeti és funkció gazdagságát bemutatva.


Kedd: Duna és víz

"A Dunának két partja van, mint a folyóknak általában. Azt hiszem, az is normális, hogy a két part itt is két más világ." (Szerb Antal) Mára még több arcát mutatja: a belvárosban másfél évszázada kiépített belvárosi korzó, a városszélen természeti területtel és csónakházakkal, és közötte sorra átalakuló területekkel. Az átjutást kompok, hajóhidak és repülőhidak segítették mielőtt megépültek volna állandó hídjaink. A víz témakörében a város alatti külonleges hévíz kinccsel is megismerkedünk. (Témák: Duna XIX. századi árvízszabályozása, dunaparti használat anno és ma, átalakulás okai és mit szeretnénk az újonnan kialakuló területeken látni, ideiglenes és állandó hidak, víz-ásványvíz-gyógyvizek, stb.) A Belvárosi pesti korzón a hajdani és mai Dunapart képét hasonlítjuk össze, majd átsétálunk az Erzsébet hídon, ahol találkozunk hídmestereinkkel (egyeztetés alatt), bekukkantunk a híd kábelkamrájába. Ízteszt játékunkban megtapasztaljuk a csapvíz, ásványvíz és gyógyvíz különbségét. Ebéd után a FUGÁban hidat építünk pálcikákból, zsinórból és más építőelemekbõl. A határ a gyermekek fantáziája és az anyagaink tulajdonságai.


Szerda: Zöld a városban

Megismerkedünk a városi zöldfelületekkel, beszélünk a város klímájában és életében való fontosságával. A Gellérthegy természetvédelmi területétől a nagyobb parkokon és kisebb játszótereken keresztül az útmenti fű-fa-virágig és a bérházak udvaráig felfedezzük a városi zöldszigeteinket. További lehetőségeket tárunk fel: zöldtetők, zöldfalak, közösségi kertek. (Témák: zöldhálózat és a védettségi kategóriák, különbözõ zöldfelületek nagysága és használata, levegőminõség, szélcsatornák, hősziget hatás, felelősség és szerepünk a tisztán és rendezetten tartásban, közösségi kertek, stb.) Szabadtéri programunkban a Gellérthegyre megyünk néhány érdekes udvart és a Károlyi kertet érintve. A Gellérhegyi játszótéren csúszdázunk, de részt veszünk egy parkszépítési programban is (Főkert-tel egyeztetés alatt) Visszatérve városi zöldfelületet vagy virágágyat tervezünk – ki-ki érdeklődése szerint.


Csütörtök: Budai Vár

Egy 16.századi utazó szerint "Európának három város a gyöngye, Velence a vizeken, a síkon Firenze, és Buda a hegyen". Az évszázadok építészeti és kulturális emlékeivel ismerkedünk a palotanegyedben és a polgárvárosban, de a hegy gyomrában kialakult barlangrendszert is meglátogatjuk. (Témák: történeti kialakulás a tatárjárástól máig, polgárváros és palotanegyed, védelmi rendszerek, török kori Buda, stb.) Sétánk a Bécsi Kaputól a várfalakig tart érintve a Kapisztrán teret, Szentháromság teret, Budavári Palotát. (Látogatás a labirintusban egyeztetés alatt.) Délután megépítjük a budai vár modelljét, mely során végigkísérjük a történeti átalakulás fő ütemeit.


Péntek: Budapest ma

Beszélgetünk arról, hogyan változott és hogyan működik ma a város. A házak lakóival és boltosaival beszélgetünk, de a közlekedést is megfigyeljük. (Témák: városi élet anno és ma, városi sűrűség egészségi és társadalmi feltételei, közlekedési eszközök használata, élet a bérházakban, stb.) A város új arcát ismerjük meg a Bazilika kupolájából lenézve. Majd megfigyeljük a közlekedést: milyen járműveket használunk, és milyen a különböző utcák hangulata a gyalogos szemszögébõl. Délután az utunk során megismert utcák képét meglakotjuk fényképekből, majd berendezzük járművekkel és emberekkel. Mindenki a hét élményét megörökíti egy mesében.


Irodalmi kaladozásunk kísérői:

Külföldi utazók leírásai Budáról és Pestről a XV. századtól, Lestyán Sándor: Pest-budai regélő, Molnár Ferenc: Pál utcai fiúk, Gárdonyi Géza: Egri csillagok, Szerb Antal: Budapesti kalauz marslakók számára és Száz éves dolgok, Karinthy Frigyes: Együgyű lexikon és Görbe tükör karcolatai, Nagy Lajos: Képtelen természetrajz, Márai Sándor: A négy évszak, Jókai Mór: A hajdani hangos Budapest, Krúdy Gyula: Régi pesti históriák, Arany János: Hídavatás, József Attila: A Dunánál, Radnóti Miklós: A Duna partján, Ady Endre: A Duna vallomása, Csáth Géza: A Kálvin téren, Devecseri Gábor pesti és budai versei, Kosztolányi Dezső, Babits Mihály, Szabó Lőrinc, Pilinszky János versei, és a legkisebbeknek Mosonyi Alíz: Mesék Budapestről, Csukás István: Mirr-Murr nyomoz Budapesten és Pom-Pom meséi, Z. Tábori Piroska: Dugó Dani a nagyvárosban.


Zenei kalandozásunk kísérői:

Magyar népdalok, Mátyás-kori reneszánsz zene, Kodály Zoltán: Psalmus Hungaricus, sanzonok és kuplék, Akkezdet Phiai: BudepesmódHelyszín: FUGA Építészeti Központ, 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5. www.fuga.org.hu

A két turnust napközis (nem ottalvós) jelleggel indítjuk a 2012. július 9-13. és a 2012. július 16-20. heteken, hétfőtől – péntekig, reggel 9-től délután fél 5-ig. (érkezés 8-tól, távozás 5-ig)

Táborvezetők: Beleznay Éva (építész, Budapest volt főépítésze) és Székely Magdolna (pedagógus)
Ajánlott korosztály: 7-14 év
Minimális létszám: 5 fő, Maximális létszám: 20 fő
Egy hét tábor ára 25 000 Ft (8000 Ft-ot előre kell befizetni)
Kedvezményes testvér ár: 20 000 Ft
Lehet egy-egy napra is jönni. Egy nap ára: 6500 Ft
A tábor ára tartalmazza a foglalkozások költségét, napi 3 étkezést (meleg ebéd + gyümölcs és pogácsa), vizet és limonádét, és a különleges helyszínek belépőjét.

Érdeklődés és jelentkezés: ebeleznay@yahoo.com címre küldött emailben vagy a +36-30-205-3797 telefonon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése